Het bier smaakt niet goed

Antongiulio Mancuso Updated door Antongiulio Mancuso

Als de smaak van je bier niet goed is, kan dat verschillende oorzaken hebben:

1 Het vat is de laatste tijd niet meer gebruikt.

Kijk eerst naar de versheids-indicator op het LCD-scherm, die aangeeft hoe lang het bier nog koud is. Als deze indicator nog steeds goed is, maar het interval tussen twee gebruiksmogelijkheden van de brouwer nadert 7 dagen, dan is het mogelijk dat er bierresten in het slangetje zitten die de slechte smaak kunnen verklaren.

Geen nood, want dit betekent niet dat je bier niet meer drinkbaar is. Als het voortdurend koud is gehouden en alle indicatoren groen zijn, dan hoef je alleen maar een kleine hoeveelheid te tappen, om het slangetje even door te spoelen, voordat je de volgende smakelijke ronde serveert. 

2 Het gebruikte glas was niet schoon.

Reinig het glas grondig in een warm sopje en spoel het vervolgens af met koud water om eventuele zeep- of vetresten te verwijderen. 

3 De houdbaarheidsdatum van het vat is verstreken.

Controleer de houdbaarheidsdatum op de zijkant van het vat. Als je bier over de houdbaarsheids-datum is, kun je het nog steeds drinken, maar het is mogelijk dat de smaak veranderd is.

4 Het vat is al meer dan 30 dagen open.

Bij het openen van een vat blijft het bier 30 dagen vers, op voorwaarde dat het koel wordt bewaard in de aangesloten machine of in de koelkast met de tapkraan erin.

De bierverversingsindicator op het LCD-scherm laat zien hoe lang het bier vers blijft. Het verschijnen van een streepje en uitroepteken op uw scherm of het langdurig stoppen van de brouwer betekent dat het bier niet meer vers genoeg is om te drinken en dat het vat moet worden vervangen. 

5 De machine was niet permanent aangesloten...

De machine moet te allen tijde aangesloten zijn op het elektriciteitsnet. Als het vat eenmaal geopend en gekoeld is, behoudt het bier zijn frisheid gedurende 30 dagen. Als het vat niet koel is bewaard in de aangesloten vuller of in de koelkast met de kraan, is het mogelijk dat het bier niet meer drinkbaar is en in dit geval kun je het beste het vat vervangen. 

6 De kraan is niet schoongemaakt

De kraan moet regelmatig worden schoongemaakt met warm water zodra je het vat vervangt om eventuele bierresten in het vat te verwijderen.

7 De slang is niet vervangen.

Om redenen van hygiëne en smaak is het belangrijk om de slang schoon te spoelen en zo mogelijk te vervangen telkens als je een nieuw vat opent. Zo voorkom je dat het bier een slechte smaak krijgt. Bierresten kunnen vast komen te zitten in de slang, waardoor het bier een vieze smaak kan krijgen. Bij elk nieuw biervat hoor je een nieuwe slang te krijgen.

Heeft dit antwoord geholpen?

Het getapte bier bruist niet

contact